/getmedia/2e92f3a0-5eb7-44e7-9865-c6a9e6870fca/Over-Syntus.jpg?width=880&height=220&ext=.jpg

Syntus wil landelijke aanpak voor cash in bus

5-4-2016

Naar aanleiding van een overval op een buschauffeur van Syntus in Apeldoorn op maandagavond 4 april jl. hebben Syntus, vakbonden en Ondernemingsraad afspraken gemaakt over de stappen die gezet moeten worden om contant geld uit de bus te weren. De vakbonden eisen dit per 1 januari 2017. Syntus onderzoekt de mogelijkheden om dit te realiseren en komt voor 1 mei a.s. met een integraal plan van aanpak.

Buschauffeurs hebben hooguit € 25,- contant geld bij zich. Om contant geld geheel te weren wil Syntus er naartoe dat reizigers alleen nog met een OV-chipkaart of via nieuwe betaalmethoden afrekenen. Op dit moment biedt Syntus haar reizigers al de mogelijkheid om te betalen met de Syntus app. De reiziger koopt dan vooraf zijn abonnement of dagkaart en toont dit ticket op zijn smartphone aan de chauffeur.

Intensievere controle

Naar aanleiding van het incident in Apeldoorn zet Syntus vanaf vandaag een beveiligingsbedrijf in dat extra surveillance uitvoert op diverse buslijnen en het busstation. Daarnaast zijn er met de politie aanvullende afspraken gemaakt. “We zijn blij dat de politie met extra toezicht en intensieve controle bijdraagt aan het verhogen van de veiligheid voor onze medewerkers en reizigers”, aldus directeur Operations Richard Bruns. Syntus gaat hierover ook in overleg met de opdrachtgevers en toezichthouders in haar andere vervoersgebieden.

 

Landelijk probleem

Syntus is in FMN-verband (Federatie Mobiliteitsbedrijven Nederland) al in gesprek met de Ministeries van Infrastructuur & Milieu en Veiligheid & Justitie om een gezamenlijke oplossing te vinden voor dit landelijke probleem. Het weren van contant geld op de bus werkt alleen als dit bij alle vervoerders tegelijkertijd wordt ingevoerd.

Vanochtend vroeg hebben de chauffeurs in Apeldoorn tijdelijk het werk neergelegd om hun bezorgdheid te uiten en om een statement te maken om de urgentie van dit landelijke en maatschappelijke probleem te onderstrepen. Vanaf  07.30 uur konden reizigers weer gebruik maken van het openbaar vervoer in Apeldoorn.

Syntus wil landelijke aanpak voor cash in bus